TOPPTUR I ØVRE STORAL

ÅDALSTINDEN (1433) 

Ta turen til vakre og majestetiske Ådalstinden.

Se kart, beskrivelse og inspirasjon lengre nede.

ÅDALSTINDEN

Du tråkker på deg skiene. Sikter på toppen. Pulsen stiger. Lårene strammer seg. Nye fjell og daler dukker opp for hvert steg du tar. Det er flott. Det er vakkert.

 

Sitteunderlag. Sjokolade. Niste. Kaffe. Du ser ”alle” fjellene på Sunnmøre og i Romsdal. Du tar bilde og deler med venner. Det blir ikke bedre. Det blir ikke vakrere.

 

Og ennå har du den beste delen igjen. Lange, brede vidder med masse urørt pudder. Kun for deg, når du synes det er på tide å kjøre ned igjen.

 

Det er hva Ådalstinden har å by på.

TUREN

Turen har en stigning på ca. 1000 meter (420-1433 moh). Den er ca. 6 km. lang.  Det er en svært variert tur med alt fra helt flate partier til bratte kneiker. Det går fint å velge en rute som hele tiden har helning på under 30 grader. 

 

Turen starter på parkeringen på Langsætrane i Øvre Stordal (se kart). Kjør til Stordal, ta av mot Overøye og følg veien rett frem til du møter bommen på broen. Der setter du fra deg bilen og tar på deg skiene.

VÆR OBS PÅ SKREDFARE I FJELLET

 

Før du kommer til Herda vil du få en hengende skavel i terrenget over deg. Hold godt til høyre før du kommer opp til denne, slik kartet viser, så skal du være trygg utenfor faresonen for denne. Den vil være synlig før du er i faresonen.

 

Når du passerer Herda kan det være fristende å ta korteste vei til toppen. Dette er en snarvei over ryggen rett opp mot toppen. Det er ikke uvanlig å se spor både opp og ned den veien. Men her er det bratt, smalt og luftig. Vi anbefaler på det sterkeste å ta ”omveien” rundt Litleboten som indikert på kartet.

 

Når du passerer Litleboten (se kart og skredkart) får du en høy og bratt fjellvegg på oppsiden. I perioder med betydelig skredfare bør du ikke gå her. Skred kan komme og kan reise så langt at du er i faresonen. Se varsom.no for oppdatert skredvarsel for regionen.

 

På toppen er det en stor skavel som strekker seg ut over kanten. Den er ikke lett å se når du kommer nedenfra. Den ser ut som en snødekt fjellrygg, men den henger høyt i løse luften. Hold deg midt på ryggen det siste partiet mot toppen. Ikke gå opp forbi varden som er på toppen. Da skal du være trygge.

 

Generelt sett bør du oppdatere deg på skredfaren i området du ferdes på varsom.no og oppdatere kunnskapene om skred på skredkurs (eller for eksempel på varsom.no/skredskolen). Trygg tur er god tur.