Verdensmesterens beste Frikjøringstips

November 21, 2017

Flåklypa Grand Prix og en rød salatbolle gjør juniorverdensmester Synnøve Medhus (18) til en bedre skikjører. Når Synnøve Medhus lukker øynene ser hun en rødkledd skikjører med lyse fletter som freser ned store fjellsider. 18-åringen har et tydelig bilde av hvordan det bør se ut når hun kjører ski.

 

1 Stå som en keeper

 

Stå godt på hælene, len deg forover med bøyde knær og vær klar for det som måtte komme. Står du som en keeper går mye av det andre på denne listen av seg selv.

 

2 Hold i en «salatbolle»

 

Holde hendene forover og forestill deg at du holder rundt en skulderbred salatbolle. Medhus’ innbilte bolle er rød, så hun skal se den ekstra godt. Sørger du for at det som er i bollen ikke velter har du holdt hender og rygg i riktig posisjon, og er godt rustet mot overraskelser.

 

3 Kjør egne porter

 

Lar du hendene henge bakover, vil resten av kroppen også havne bakpå. Hold derfor godt rundt stavene og bruk dem som porter skiene skal passere. Det gir ikke bare bedre kontroll, men også stil og flyt.

 

4 Se fremover!

 

Fordi kroppen følger blikket må du alltid se den retningen du skal, og aldri ned på egne skitupper. Enden av neste sving er ofte et smart punkt å fokusere på.

 

5 Øv i bakken

 

Dårlig føre og isete løyper er perfekte treningsfasiliteter. Bruk preparerte nedfarter til å tørre å legge nok trykk på ytterski gjennom hele svingen. Tren også på å legge vekt på stortåen i ytterskien og på lilletåen i innerskien. Alt du lærer i preparert løype får du bruk for i upreparert snø.

 

6 Ta kontroll

 

Det er bare du, og aldri skiene, som skal bestemme hvor du skal kjøre. Det verste som kan skje er at du lener deg bakpå og lar skiene styre deg. I dyp snø må du riktignok legge vekten litt lenger bak enn vanlig, men ikke mer enn at skituppene så vidt surfer over snøen. Det er alltid lettere å justere kropps­vekten bakover enn fremover.

 

7 Dans

 

Vær avslappet i kroppen og tenk at du skal danse ned fjellsiden i flytende og dynamiske bevegelser. Unngås hakkete kjøring får du mer kontroll og kjører tryggere. Frikjøring handler like mye om lek og flyt, som om fart.

 

8 Syng

 

Bruk nynning for å finne en takt å kjøre til. Medhus bruker ofte låter fra Flåklypa Grand Prix for å bli mer bevisst på når hun skal starte og avslutte svingen. I både dans og frikjøring er musikkens takt til stor hjelp for å oppnå riktig flyt.

 

Denne artikkelen ble skrevet av Thomas T. Kleiven i DN.no

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

April 15, 2018

February 26, 2018

February 6, 2018

Please reload